YMCA Bronx

DM Engineers PLLC was retained to upgrade the site’s Natatorium HVAC systems by implementing the new temperature and humidity control technology developed by Efficient Air Systems Inc. The primary focus was to control temperature and humidity while decreasing the high levels of tri-chloramine build-up in the room.

The proposed system implemented new technology that provides more room air changes while maintaining an energy-efficient system through a closed-loop heat pipe and without a need to use mechanical cooling.

Scope of work included the selection of the new dedicated outdoor air system, retrofit to the existing ductwork configuration, natural gas connection for the unit-mounted furnace, fire alarm device relocations, powerpoint of connection coordination, structural reinforcement design, ventilation index verification and coordination for in house Direct Digital Control (DDC).

DM Engineers worked side-by-side with the mechanical and electrical contractor to coordinate the phasing plan and rigging logistics for the site. Additionally, DM Engineers spearheaded the process with NYC DOB Office of Technical Certification and Research (OTCR) technical certification in order to attain approval on the newly proposed equipment.

410 Park Avenue

The previous chiller plant for the 236,665 square foot (SF) commercial property was equipped with a 750-ton Trane absorption chiller. However, due to the absence of redundancy in the system and its limited capability to operate efficiently at low loads, the property owner decided to seek a more adaptable, reliable, and energy-efficient solution.

To address this, DM Engineers was contracted by the property manager to provide an economically viable and dependable engineering solution. The chosen approach involved the specification and installation of a new chiller plant comprising two Daikin Magnitude magnetic bearing centrifugal chillers, each with a cooling capacity of 375 tons. These chillers demonstrated exceptional energy efficiency and delivered excellent performance under partial load conditions.

Furthermore, the project necessitated the creation of a specialized rigging path to transport the chillers to the basement. DM Engineers collaborated closely with both the chiller manufacturer and a structural engineer to customize tubing arrangements, enabling the equipment to be lowered through a passenger elevator.

The electrical engineering scope of work encompassed the removal of all feeders that previously served the existing chillers and drives. These were replaced with a new electrical service and transformer to accommodate the increased electrical load of the newly installed equipment. This upgrade ensured the seamless integration and reliable operation of the new chiller plant while improving overall energy efficiency and system redundancy.

.

Marina Santa Cruz

 

 

 

This complex comprises three distinct commercial buildings, each offering a unique set of amenities for the enjoyment of both tourists and locals. Among the offerings are a restaurant, a yacht dealer, and multiple retail stores. To ensure the optimal comfort of end-users within the complex, a comprehensive HVAC (Heating, Ventilation, and Air Conditioning) system has been meticulously designed.

The HVAC system incorporates several key features aimed at enhancing sustainability and efficiency. These features include a dedicated dehumidifier ventilation system, a smart VRV (Variable Refrigerant Volume) system, waste heat recovery mechanisms, and programmable setback temperature controllers. Together, these components work in harmony to create an environment that not only maintains optimal temperature comfort but also minimizes energy consumption and environmental impact.

DM Engineers played a central role in the design and implementation of all aspects of the HVAC system for this complex. Their expertise ensured that the HVAC system was not only effective but also aligned with the sustainability goals of the project. The result is a sophisticated and environmentally conscious HVAC solution that enhances the overall experience for visitors and occupants of the complex while reducing its ecological footprint.